خانه
بلاگ
حساب کاربری

دریاچه هیلیر؛ راز دریاچه صورتی چیست؟

دریاچه هیلیر؛ راز دریاچه صورتی چیست؟
تاریخ انتشار: 1402/8/7

یکی از جذاب‌ترین دریاچه‌های جهان را می‌توان در جزیره نسبتاً کوچکی در سواحل استرالیا پیدا کرد. دریاچه هیلیر، یک دریاچه زیبا و خارق‌العاده در مرز جزیره میدل در منطقه گلدفیلدز و اسپرانس کشور استرالیا است که به‌دلیل رنگ متفاوت و عجیبی که دارد، شناخته می‌شود.

دریاچه هیلیر که به دریاچه صورتی هم معروف است، بدون شک پدیده اسرار‌آمیزی است که بر‌خلاف سایر دریاچه‌های جهان، رنگ آن صورتی است. با ما در ادامه این مطلب از شرکت خدمات گردشگری توریک همراه باشید تا با  دریاچه هیلیر، بیشتر آشنا شویم.

دریاچه هیلیر، پدیده‌ای اسرار‌آمیز در دل طبیعت!

دریاچه هیلیر (Lake Hillier)، یک دریاچه‌ شور زیبا و شناخته شده در جهان است که در مرز جزیره میدل، بزرگترین جزایر تشکیل دهنده مجمع‌الجزایر Recherche در منطقه Goldfields-Esperance، یکی از 9 منطقه‌ای که ایالت استرالیای غربی را تشکیل می‌دهند، قرار دارد. دریاچه هیلیر به ویژه به دلیل رنگ صورتی که دارد، شناخته شده و مورد توجه قرار می‌گیرد، به حدی که سالانه گردشگران بسیاری با اخذ ویزای توریستی به این منطقه سفر می‌کنند.

این دریاچه، آب شوری به طول حدود 600 متر و عرض 250 متر بدون رودخانه است که توسط ماسه و پوشش گیاهی انبوه که بیشتر از درختان اکالیپتوس تشکیل شده‌اند، احاطه شده است. آب صورتی رنگ خیره‌کننده این دریاچه، از رنگ آبی اقیانوس هند جدا شده و تنها با یک نوار نازک از زمین پوشیده شده با ملالوکا، گیاهی محبوب در استرالیا، از ساحل شمالی جزیره، مجزا شده است.

علاوه بر این‌ها، همان طور که گفته شد، دریاچه صورتی استرالیا، یک دریاچه شور یا دریاچه نمک با مقادیر بسیار بالای نمک است که سطح نمک آن با دریای مرده در مرز اردن و اسرائیل، که یکی از شور‌ترین‌ و پر‌نمک‌ترین توده‌های آبی روی این سیاره با سطح نمک 9.6 برابر بیشتر از سطح اقیانوس است، قابل مقایسه می‌باشد.

رنگ صورتی دریاچه هیلیر که شاخصه اصلی آن است، دائمی می‌باشد و در بازه‌های زمانی مختلف، تغییر نمی‌کند. با وجود اینکه آب دریاچه از دور بسیار صورتی به نظر می‌رسد، اما وقتی از نزدیک به آن نگاه می‌کنید، اینطور نیست و رنگ آن مایل به صورتی کم رنگ می‌باشد.

اعتقاد بر این است که رنگ صورتی هیلیر، به دلیل وجود میکرو ارگانیسم Dunaliella salina است که در ادامه به آن بیشتر می‌پردازیم. جالب است بدانید، اگرچه صورتی رنگ بودن دریاچه‌ها چندان رایج نمی‌باشد، اما دریاچه هیلیر، تنها دریاچه صورتی موجود در جهان و حتی در استرالیا نیست. در کشور استرالیا، دریاچه‌های صورتی رنگ دیگری مانند دریاچه ایر در حومه استرالیای جنوبی و دریاچه هارت در وومرا استرالیای جنوبی نیز آب‌هایی به رنگ صورتی دارند.

همچنین در کشور‌هایی مانند کانادا، روسیه، فرانسه و ترکیه دریاچه‌های صورتی رنگی وجود دارند که سالانه گردشگران زیادی با اخذ ویزای توریستی کانادا، اخذ ویزای روسیه و یا ویزای فرانسه به این کشور‌ها سفر کرده و از آن‌ها بازدید می‌کنند. جالب است بدانید که دریاچه مهارلو واقع در چابهار ایران نیز به رنگ صورتی است! شما می‌توانید با رزرو تور داخلی به چابهار رفته و این زیبای صورتی را از نزدیک ببینید!

در سال 2012، دریاچه هیلیر، این برکه صورتی استرالیا، در محدوده منطقه حفاظت شده طبیعی مجمع‌الجزایر Recherche گرفت. از سال 2002 نیز خود دریاچه، به عنوان یک تالاب با “اهمیت زیر منطقه‌ای” در نظر گرفته شده است. این بدان معنا است که در حال حاضر، این دریاچه بخشی از یک منطقه حفاظت‌ شده است و دسترسی به جزیره تنها از طریق تور‌های مجاز و قانونی امکان‌پذیر می‌باشد.

تاریخچه دریاچه هیلیر

تاریخچه دریاچه هیلیر

دریاچه صورتی هیلیر توسط کاوشگر بریتانیایی، متیو فلیندرز، در تاریخ 15 ژانویه 1802 کسف شد. فلیندرز این منطقه را از طریق کوهنوردی اکسپدیشن و پس از صعود به بلندترین قله جزیره، مورد بررسی قرار داد. در واقع، فلیندرز به بلندترین قله جزیره رفت و دریاچه صورتی را از بالای آن پیدا کرد.

قله 185 متری که فلیندرز بر فراز آن دریاچه هیلیر را کشف و بازدید کرد، در حال حاضر به عنوان “قله فلیندرز” نامیده می‌شود. نوشته‌های مجله فلیندرز در مجله Flinders، اولین سوابق مکتوب حاصل در مورد دریاچه در نظر گرفته می‌شوند. فلیندرز دریاچه صورتی را پس از صعود به بلندترین قله جزیره مشاهده کرد و دریاچه را دریاچه‌ صورتی اشباع شده از نمک، توصیف کرد.

نام‌گذاری دریاچه هیلیر

فلیندرز در می 1803، دوباره از جزیره میدل بازدید کرد و قصد داشت یک یا دو روز در آن اقامت داشته باشد و چند کاسه نمک از دریاچه جزیره میدل تهیه کند. گفته می‌شود که فلیندرز، نام این دریاچه را به نام ویلیام هیلیر، یکی از خدمه کشتی تحقیقاتی Investigator که در 20 مه 1803، قبل از خروج از جزیره میدل بر اثر اسهال خونی درگذشت، نامگذاری کرد.

در سال 1889 نیز، فردی به نام ادوارد اندروز بررسی کرد که آیا می‌تواند یک شرکت تجاری در جزیره راه‌اندازی کند یا خیر. اندروز برای مدت کوتاهی نیز با هر دو پسرش به جزیره نقل مکان کرده و پس از حدود یک سال کار بر روی ذخایر نمک دریاچه، آنجا را ترک کرد. این دریاچه در اواخر قرن نوزدهم نیز مجدداً مورد استخراج نمک قرار گرفت و یک معدن نمک در آن راه‌اندازی شد.

این معدن در اواخر قرن نوزدهم به بهره‌برداری رسید، اما به دلایل متعددی از جمله سمی بودن نمک جمع‌آوری شده برای مصرف، فعالیت آن بیش از 6 سال طول نکشید و در نهایت نیز به پایان رسید.

دلیل صورتی بودن دریاچه هیلیر

حتی امروزه نیز هیچ کس نتوانسته است به طور قطعی توضیح دهد که چرا آب دریاچه به رنگ صورتی است. اما برخی از دانشمندان بر این باورند که این رنگ به دلیل وجود جلبک دریایی غنی از کاروتنوئیدهای متعلق به گونه دریایی dunaliella است که تنها موجود زنده در دریاچه هستند و علاوه بر رنگ صورتی، شوری آب را نیز افزایش می‌دهند.

همان طور که گفته شد، تنها موجودات زنده موجود در برکه صورتی هیلیر، میکروارگانیسم‌هایی از جمله Dunaliella salina، جلبک‌های قرمز رنگی هستند که با ترکیب با نمک موجود در دریاچه باعث می‌شوند، دریاچه به رنگ صورتی در‌آید. باکتری‌های هالوفیل قرمز رنگی به نام باکتری‌روبرین نیز در پوسته نمک‌های این دریاچه وجود دارند که در ادغام با این میکروارگانیسم‌ها، رنگ آب دریاچه را تغییر می‌دهند.

هنگامی که آب دریاچه به درجه شوری بالایی می‌رسد، دمای بالا و نور خورشید باعث می‌شوند این جلبک‌ها رنگدانه‌ای آزاد کنند که می‌تواند دریاچه را به رنگ صورتی درآورد. علاوه بر این، تصور می‌شود که وجود برخی باکتری‌هایی که در پوسته نمکی سطح دریاچه زندگی و رشد می‌کنند نیز، ممکن است دلیل رنگ صورتی این دریاچه باشند.

در سال 2016، دانشمندان پروژه Extreme Microbiome، توالی یابی DNA میکروبیومی و متاژنومی گسترده‌ای را در این دریاچه انجام دادند و Haloquadratum، Haloferax، Salinibacter، Halobacterium، Halogeometricum و چندین موجودات هالوفیل دیگر را در این دریاچه شناسایی کردند.

درمجموع 3 دلیل برای صورتی بودن دریاچه هیلیر مطرح است:

  1. جلبک Dunaliella salina: این جلبک در شرایط بسیار شور رشد می‌کند و رنگدانه‌ای به نام کاروتنوئید تولید می‌کند. این رنگدانه نارنجی یا قرمز است و یکی از دلایل اصلی رنگ صورتی دریاچه است.

     

  2. باکتری‌های نمک‌دوست: گونه‌هایی از باکتری‌ها مانند Halobacteria و Salinibacter ruber که در محیط‌های شور زندگی می‌کنند نیز در ایجاد رنگ صورتی نقش دارند. این باکتری‌ها رنگدانه‌های قرمز تولید می‌کنند که به رنگ کلی دریاچه کمک می‌کنند.
  3. ترکیب شوری و مواد معدنی: میزان بالای نمک در آب و واکنش آن با سایر مواد معدنی می‌تواند رنگ دریاچه را تثبیت کند و باعث شود حتی زمانی که آب در ظروف جمع‌آوری می‌شود، رنگ صورتی حفظ شود.

این عوامل در کنار هم، علت شگفت‌انگیز بودن رنگ صورتی دریاچه هیلیر را توضیح می‌دهند.

راه‌های بازدید از دریاچه هیلیر

بازدید از دریاچه هیلیر

بر خلاف دیگر دریاچه‌های صورتی استرالیا، دریاچه هیلیر فقط از طریق هوا یا دریا قابل دسترسی است. علاوه بر رزرو تور‌های هوایی خصوصی، بهترین گزینه برای بازدید از این دریاچه، سوار شدن به هواپیما است که مناظر بی‌نظیری از دریاچه را به همراه خود شهر، ارائه می‌دهد. سالانه افراد زیادی از سراسر جهان ویزای استرالیا را دریافت کرده و از این طریق، از دریاچه زیبای هیلیر دیدن می‌کنند.

برای بازدید از دریاچه هیلیر، به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص و محافظت‌شده‌اش، گزینه‌های محدودی وجود دارد که در ادامه به صورت جامع توضیح داده می‌شود:

1. پروازهای دیدنی هوایی

رایج‌ترین و بهترین راه برای بازدید از دریاچه هیلیر پروازهای هوایی از شهر اسپرانس (Esperance) است. این پروازها به شما امکان می‌دهند تا از بالا، زیبایی شگفت‌انگیز این دریاچه صورتی و تضاد آن با اقیانوس آبی و جنگل‌های سبز اطراف را مشاهده کنید. این پروازها معمولاً بین ۱ تا ۱.۵ ساعت طول می‌کشند و شما را بر فراز دریاچه و جزایر اطراف می‌برند. تورهای هوایی به دلیل محدودیت دسترسی زمینی و امکان مشاهده بهتر رنگ صورتی دریاچه از ارتفاع بسیار محبوب هستند.

2. قایق‌های قایقی

برای تجربه نزدیک‌تر به دریاچه هیلیر، برخی شرکت‌های تور از اسپرانس قایق‌های گردشگری به مقصد جزیره “میدل آیلند” (Middle Island) ترتیب می‌دهند که دریاچه هیلیر بر روی آن واقع شده است. این تورها معمولاً شامل پیاده‌روی در اطراف جزیره و مشاهده دریاچه از نزدیک است. اما به دلیل محافظت از اکوسیستم این منطقه، دسترسی به داخل دریاچه محدود است و شنا در آن مجاز نیست. تورهای قایقی همچنین ممکن است شامل فعالیت‌هایی مانند غواصی یا اسنورکلینگ در اطراف جزیره باشند.

3. چارترهای خصوصی

برای کسانی که به دنبال تجربه‌ای خصوصی‌تر هستند، چارترهای قایقی خصوصی هم قابل تنظیم است. این تورها به شما امکان می‌دهند تا برنامه‌ی سفرتان را به صورت شخصی‌سازی‌شده ترتیب دهید و در زمان دلخواه خود به بازدید از دریاچه و سایر نقاط جزیره بپردازید. البته این گزینه گران‌تر از سایر تورها است و نیاز به برنامه‌ریزی بیشتری دارد.

بهترین زمان برای بازدید

اگر قصد بازدید از دریاچه هیلیر را دارید، بهترین زمان فصل تابستان استرالیا (از دسامبر تا فوریه) است. در این زمان، آسمان صاف و هوای گرم باعث می‌شود که دید بهتری از رنگ صورتی دریاچه داشته باشید. البته رنگ دریاچه در تمام طول سال ثابت است و دچار تغییرات فصلی نمی‌شود.

نکات اقامت برای بازدید از دریاچه صورتی استرالیا

با توجه به اینکه در جزیره “میدل آیلند” هیچگونه امکانات اقامتی وجود ندارد، بهترین گزینه اقامت در شهر اسپرانس است. این شهر دارای هتل‌ها، موتل‌ها و کمپینگ‌های مختلف است. همچنین بهتر است برای بازدید از جزیره لباس‌های راحت، کرم ضدآفتاب، عینک آفتابی و دوربین به همراه داشته باشید تا بتوانید لحظات بی‌نظیری از این سفر را ثبت کنید.

آیا می‌توان در دریاچه هیلیر شنا کرد؟

این دریاچه علی رغم رنگ غیرمعمولی که دارد، هیچ اثر نامطلوب و مضر شناخته شده‌ای بر انسان باقی نمی‌گذارد و می‌توان در آن شنا کرد. در واقع، میزان نمک زیاد موجود در دریاچه، آب آن را چنان متراکم می‌کند که به راحتی می‌توان وارد آن شده و شنا کرد.

اما شنا کردن در دریاچه هیلیر مجاز نیست. به دلیل وضعیت محافظت‌شده این منطقه و قرار گرفتن آن در داخل جزیره “میدل آیلند” که بخشی از منطقه حفاظت‌شده طبیعی Recherche Archipelago است، اقدامات زیادی برای حفظ محیط زیست و اکوسیستم منحصربه‌فرد آن انجام می‌شود. دسترسی به دریاچه محدود است تا از آسیب به این اکوسیستم جلوگیری شود. همچنین، به دلیل شور بودن زیاد آب، شنا در آن توصیه نمی‌شود​.

0 0
اشتراک گذاری

ارسال نظر لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *